Una trentena d’empreses i professionals han participat aquest passat 25 de febrer a la jornada “Construcció i edificació enfocada als materials avançats” amb l’objectiu de conèixer les principals tendències i reptes del sector, així com casos d’èxit i debatre les possibilitats dels materials avançats a l’hora de donar resposta a les necessitats de la indústria de la construcció.
La jornada ha comptat amb ponents d’organitzacions com l’Institut Català del Sol (INCASOL), Eco Intelligent Growth, Ecopol Tech i Nanoavant. En paraules de la Cluster Manager del Clúster MAV, Dolors Pla, que ha inaugurat l’esdeveniment, “els materials avançats tenen un paper molt important pel desenvolupament de noves solucions més sostenibles pel sector de la construcció i edificació”. Els materials avançats poden aportar molt de “valor afegit, mitjançant noves prestacions i funcionalitats” a la indústria, amb una “gran expectació en l’àmbit dels nanomaterials”, ha afegit.
L’esdeveniment s’ha dirigit a organitzacions i empreses interessades en el sector de la construcció i edificació amb inquietud de conèixer les necessitats i reptes del sector, així com també les últimes innovacions en materials avançats aplicables al sector.
Durant la participació d’INCASOL, Carles Mas, responsable d’edificació, Albert Pérez, responsable d’urbanització, i Carme Beltran, responsable del Banc de Preus, han fet èmfasi en les necessitats del sector en clau de sostenibilitat, biohabitalització, eficiència energètica i medi ambient, àmbits en el que els materials avançats poden aportar solucions.
Entre els principals reptes de l’edificació pública actual han destacat la necessitat de disposar de solucions que els permetin millorar l’eficiència energètica d’edificis existents i assolir la descarbonització total dels edificis i dels processos de construcció per al 2050, en línia amb la Directiva europea d’eficiència energètica en edificis.
Per la seva banda Cristina Cendra, Circular Construction Manager de Eco Intelligent Growth, s’ha centrat en com aplicar l’economia circular per a donar una segona vida als productes utilitzats durant la construcció i rehabilitació d’un edifici i mesurar l’impacte positiu a l’edifici.
Seguidament, Anna Borrell, tècnica comercial d’Ecopol Tech, i Joan Ferré, Soci Cofundador de Nanoavant, han presentat solucions exitoses desenvolupades a partir de materials avançats.
Borrell ha fet una presentació sobre el projecte dut a terme col·laborativament amb PROMSA, també soci del Clúster MAV, per tal de reaprofitar el cautxú dels neumàtics usats per a la producció de productes cementicis.
Finalment, Ferré ha parlat de solucions comercials existents basades en nanotecnologia per a la protecció de superfícies i millora de l’eficiència energètica.
La jornada “ha posat de manifest el desconeixement de solucions ja existents” i de la “gran necessitat de treballar per el desenvolupament de materials avançats que permetin avançar cap a una major reciclabilitat dels materials i eficiència energètica”, ha conclòs Pla.
Consulta aquí el resum de la jornada
Accedeix a l'espai soci per consultar les presentacions dels ponents i altres materials
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com